Birthday revamp for The Collection

The Collection museum in Lincoln will be adding a whole new section for its younger visitors as part of its sixth anniversary.

The museum will be making changes across the building in order to improve the experience of visitors, such as a better entrance area and new display cabinets.

The new children’s area is the most important change for The Collection though, which will be named Play at The Collection.

Councillor Eddy Poll, Executive Member for Cultural Services, said: “This new attraction will contain a host of interactive features and eye-catching displays, helping engage the younger audience in a new and vibrant way.

“This new facility will be created in the space currently occupied by the museum shop, which will be relocated to the reception area.”

He added: “This major development will be complemented by improvements to the existing cafe, which will now be run by Stokes.

“The layout will be redesigned and the area given new furnishings, creating a more relaxed feel for visitors.

“An even better quality of food and drink will be on offer, with the ultimate aim being to create a cafe that will attract visitors in its own right, providing valuable additional income for the museum.”

To make the museum more efficient, lighting will be switched to LED lights, and the boilers and air handling system improved. These changes could save the Collection £20,000 a year.

The work will begin on September 26 and finish in October, but the attractions will remain open to the public throughout.

However, for the first two to four weeks of the transformation, visitors will have to take the school’s entrance to access the inside of the building.

The changes are being funded by the Renaissance programme, which is run by the Museums, Libraries and Archives Council, and Arts Council England from October 1.

Source: Lincolnshire County Council | Photo: Smith and Jones Design Consultants