Lincoln College to revamp Monks Road building in £4.5m project

Lincoln College will redevelop its ‘Monks’ building on Monks Road in a £4.5 million expansion project.

The building, located at the front of the college, will house a new learning resources centre and student common room.

The project will start in September, and should be completed for the start of term in September 2014.

The £1.5 million funds have been secured from a bid to the Funding Council, with a part of the funds from the Skills Funding Agency.

A glass atrium will be erected to the side of the building which will serve as the new entrance to the student hub.

The first floor will house a larger student common room and a centre for professional excellence with flexible learning spaces for use by students and staff.

The plans will also add a second floor to the building, which will house the learning centre that will stretch from one end of the building to the other.

The new space will house all the multimedia resources that students need while the entire building will be Wi-Fi enabled.

This project follows the £7.5 million Dean’s Building completed in Summer 2012, which turned the old building into a sport and leisure facility.

Lincoln College Principal John Allen said: “Our solution will create a ‘student hub’ at the centre of the Lincoln campus where students can learn, socialise and get support all in one place.”

Vice-Principal for Corporate Resources Ian Sackree added: “We have experience of working with buildings that are at the end of their useful life, and transforming them into something visually and practically stunning.”

Students have been consulted on the initial plans, and the college said they will be involved through the development process.

Dale Handley, currently studying A Levels, said: “I think the plans are excellent; the current common room is overcrowded.

“The new plans will give us much more space, which will encourage students from across the college to mix,” he added.

Note: An earlier version of this story incorrectly stated that the cost of the project was £1.5 million. The cost of the project is actually £4.5 million, with £1.5 million external funding. The story has been amended throughout to reflect that.