July 6, 2022 10.08 am

Renewed plans to develop Boston pub revealed after failed appeal

New scheme addresses parking concerns

Renewed plans to turn a Boston pub into apartments have been submitted after the applicant’s appeal over a previous decision was dismissed.

The Alrahmin Trust appealed to the Planning Inspector after Boston Borough Council refused its plans to build 55 new flats across three three-storey apartment blocks at for former New Castle pub due to planning and scaling concerns.

Now they have returned to the authority with proposals for a further three blocks but this time with 32 apartments, alongside a new vehicle access from Lister Way, car parking and amenity space.

Documents submitted by the applicant said the inspector had concluded the site was suitable for development, but that the council was right in its concerns over car parking and the impact over over-development of the area.

The original plans had no parking whatsoever, with the developer originally claiming there was plenty of parking nearby, however, the new scheme will have 39 spaces meaning some apartments will be able to double up.

The new layout for the scheme.

The scheme would comprise 21 two-bedroom apartments and 11 one-bedroom apartments located within three apartment blocks fronting Fydell Street, Lister Way and the Gas Works Path.

The new apartment blocks would be two to three storeys in height, with the massing stepping up incrementally as distance from Fydell Street increases.

An artist’s impression of the rejected plans for the site.

In their design and access statement, the applicants said: “The overall amount of development has been significantly reduced.

“This has allowed the flat blocks to be significantly reduced in size and relocated.

“Further, the overall height and massing of the buildings has also been reduced.

“The previous application was also refused on the ground of lack of car parking.

“This proposal creates a new vehicle access with sufficient car parking provision for the new units along with spaces for visitors.

“It is therefore considered that this reason for refusal has also been fully addressed.”

The plans can be viewed in full here.